Wieża ciśnień: prawie gotowa podziemna kondygnacja parku nauki

Wieża ciśnień: prawie gotowa podziemna kondygnacja parku nauki
Budynek parku nauki, powstający obok wieży ciśnień w ramach rewitalizacji, ma już prawie gotowe wszystkie podziemne ściany, na ukończeniu jest strop. Będzie to budynek dwukondygnacyjny. Mimo zimy prace są kontynuowane. Wiosną wykonawca skupi się na rewitalizacji konstrukcji wieży.
Roboty przebiegają zgodnie z harmonogramem, jedynie opady oraz temperatura
poniżej – 5 stopni Celsjusza powodują chwilowe ich zawieszanie. Roboty ziemne
wykonano w około 70 procentach. Gotowe są fundamenty i izolacja, instalacja
kanalizacji sanitarnej, niemal gotowe – ściany i elementy konstrukcyjne części
podziemnej. Na ukończeniu jest strop nad tą częścią, rama żelbetowa, na
zaawansowanym etapie – izolacja ścian. Rozpoczęto już prace przy samej wieży –
odkopano fundamenty i wykonano ich izolację.
W ramach projektu obejmującego rewitalizację charakterystycznej ciechanowskiej
wieży ciśnień zagospodarowany zostanie teren wokół. Prócz parku nauki powstaną
m.in. zielona polana, restauracja i atrakcje dla najmłodszych. Inwestycja potrwa do
połowy 2018 roku.
Rewitalizacja polegała będzie na przystosowaniu konstrukcji wieży do nowych funkcji
bez ingerencji w jej „matematyczny” kształt. Roboty będą obejmowały m. in:
demontaż poszycia i starego ocieplenia zbiornika oraz elementów niezwiązanych z
konstrukcją zbiornika, wykonanie nowego poszycia zewnętrznego, konserwację
istniejącej konstrukcji wsporczej wieży oraz konstrukcji zbiornika wyrównawczego,
prace w zakresie fundamentów. Planowane jest wykonanie oddolnej iluminacji wieży
w systemie światła zalewowego. Teren wokół wieży stanie się ogrodem sztuki,
stanowiącym estetyczne przedpole dla parku nauki.
Do wieży będzie można podejść trzema alejkami. Powstaną także betonowe alejki ze
spadkami umożliwiającymi zabawy najmłodszym – latem będą to tory dla rowerów,
rolek i deskorolek, zimą – tory saneczkowe ze ślizgawką na placu pod wieżą. Przed
frontem inwestycji został zaprojektowany parking i powierzchnie utwardzone.
Teren w pobliżu wieży zostanie zagospodarowany zielenią – zagajnikiem
brzozowym, żywopłotem.
Zaprojektowano przyjazne strefy rekreacyjne, takie jak zielona polana wewnętrzna z
potencjałem kina letniego oraz uniwersalna zadaszona sień wejściowa tzw. „zona
digital” (WI-FI). Strefy oraz wszystkie pomieszczenia (z wydzieloną kawiarnią - wyspą
włącznie) stanowić będą publiczną przestrzeń otwartą dla każdego bez ograniczeń,
w tym osób niepełnosprawnych i starszych.
Zgodnie z projektem, obok wieży powstaje dwukondygnacyjny budynek, w dużej
mierze przeszklony. Charakterystycznym elementem samej architektury jest jej
dualny charakter, z jednej strony zamkniętej twierdzy porośniętej zimozielonym
żywopłotem od strony frontu nominalnego i uciążliwego sąsiedztwa i przeszklonej
kaskady z panoramicznym frontem rzeczywistym od strony wieży, z systemem galerii
widokowych płynnie przechodzących w alejki radialne i promieniste. Dla zachowania
bezpieczeństwa teren będzie ogrodzony i monitorowany. Na poziomie podziemnym
„-1” przewidziano foyer ekspozycyjne (3 sale ekspozycyjne z zapleczem), toalety,
serwerownię, pomieszczenie konserwatorskie, majstrownię oraz maszynownie
fontanny. Łączna powierzchnia kondygnacji podziemnej wyniesie 400 m 2 . Co do
przyziemia, w budynku po prawej stronie znajdować się będzie ogólnodostępna
kawiarnia z salą konsumpcyjną, bufetem, zapleczem dla personelu. Centrum nauki
zlokalizowane zostanie po lewej stronie od wejścia. Będzie tam m.in. sala
wielofunkcyjna, kasa oraz szatnia. Powierzchnia netto poziomu „0” wyniesie 212 m 2 .
Ściany pomiędzy salami ekspozycyjnymi będą przesuwne, pozwalające
na wydzielenie lub otwarcie przestrzeni pomiędzy poszczególnymi salami.
W budynku prowadzone będą zajęcia i warsztaty multimedialne rozwijające
zainteresowania matematyką, techniką i innymi naukami ścisłymi, a konstrukcja
wieży i zamknięta w niej symbolika matematyczna będzie podstawowym materiałem
poglądowym. Miasto podejmuje ścisłą współpracę z Centrum Nauki Kopernik oraz
środowiskami naukowymi. W promocję zaangażował się Karol Wójcicki, znany
popularyzator nauki, współpracujący w przeszłości z Centrum Nauki Kopernik, a
obecnie dziennikarz naukowy oraz prezenter telewizyjny, określający siebie, jako
pasjonata gwiezdnego nieba. Pod koniec listopada odwiedził Ciechanów i wziął
udział w przygotowanym przez miasto krótkim filmie.
Wieża ciśnień, która została zaprojektowana w 1972 roku przez architekta Jerzego
Bogusławskiego jest jednym z najbardziej charakterystycznych obiektów w mieście.
To zbiornik wyrównawczy, który znajduje się w najwyższym miejscu w mieście od lat
80-tych jest całkowicie nieużytkowany. Nieruchomość należała do Zakładu
Wodociągów i Kanalizacji. W 2015 roku miasto na wniosek prezydenta Kosińskiego
przejęło od ZWiK teren wraz z wieżą i przystąpiło do prac przygotowawczych w
zakresie opracowania planu rewitalizacji wieży ciśnień. W 2016 roku po
przeprowadzonej ekspertyzie technicznej obiektu opracowany został „Program
funkcjonalno-użytkowy rewitalizacji i modernizacji wieży ciśnień w Ciechanowie”.
W I półroczu 2016 r. miasto zawiązało partnerstwo z Powiatem Ciechanowskim oraz
Politechniką Warszawską i złożyły wniosek o dofinansowanie rewaloryzacji wieży
ciśnień oraz zabytkowej kamienicy przy ul Warszawskiej 18 w ramach Regionalnego
Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Na cały
projekt miasto pozyskało w styczniu 2017 roku wnioskowane dofinansowanie w
wysokości 6 336 764,18 zł. Z kolei w maju 2017 roku została zawarta umowa z
wykonawcą na realizację rewitalizacji wieży i zagospodarowania terenu wokół niej.
Admin admin
Podziel się:
Oceń:
 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe